XITOY TILI 把 “BA” FE’LINING GRAMMATIK VAZIFASINING O‘ZGARISHI (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2026)
Mazkur maqolada xitoy tilidagi 把 “bǎ” birlikining grammatik vazifasi tarixiy taraqqiyot jarayonida qanday o‘zgarishga uchragani tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida 把 “bǎ”ning dastlab fe’l vazifasida “ushlamoq”, “qo‘lga olmoq” ma’nolarida qo‘llangani, keyinchalik esa sintaktik muhit, qayta tahlil qilish jarayoni, til tizimini tartibga solish va idrok qonuniyatlari ta’sirida asta-sekin old ko‘makchi vazifasiga o‘tgani yoritilgan. Shuningdek, 把 konstruktsiyasining shakllanish bosqichlari hamda uning hozirgi zamon xitoy tilidagi grammatik xususiyatlari ilmiy jihatdan asoslab tahlil qilingan.