EKOLOGIK XAVFSIZ VA YUQORI EKSPLUATATSION XOSSALARGA EGA YOQILG‘ILAR OLISHDA GAZDAN SUYUQ YOQILG‘I (GTL) TEXNOLOGIYASINING ZAMONAVIY RIVOJLANISH TENDENSIYALARI (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2026)
Energetik xavfsizlikni ta’minlash va ekologik toza motor yoqilg‘ilarini ishlab chiqish bugungi kunda dolzarb ilmiy-amaliy muammolardan biridir. Ushbu tadqiqotda tabiiy gaz, yo‘ldosh gaz va biogaz asosida motor yoqilg‘ilarini olishning zamonaviy yo‘nalishlari tahlil qilingan. Gazdan suyuqlikka (GTL) texnologiyasi asosida Fischer–Tropsch sintezi hamda suyuq uglevodorod aralashmalarini qayta ishlash jarayonlari ko‘rib chiqilgan. Biomassa va organik chiqindilardan olinadigan biogaz sintetik yoqilg‘ilar ishlab chiqarishda muhim xomashyo manbai sifatida baholangan. Tadqiqot natijalari GTL texnologiyasining ekologik xavfsiz va yuqori ekspluatatsion xossalarga ega motor yoqilg‘ilarini olishda istiqbolli yo‘nalish ekanligini ko`rsatdi.