BOSHLANG‘ICH SINFLARDA O‘QUVCHILARNING O‘QISH SAVODXONLIGINI MATN TAHLILI ASOSIDA BAHOLASH (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining o‘qish savodxonligini matn tahlili asosida baholash masalasi yoritilgan. Unda ta’lim sifatini aniqlashda baholashning o‘rni, formativ va summativ baholashning mazmun-mohiyati hamda o‘quvchilarning nutqi, tafakkuri va mustaqil fikrlashini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, o‘qish savodxonligini PIRLS talablari asosida monitoring qilish, badiiy va ilmiy-ommabop matnlar bilan ishlash mezonlari, matn tahliliga doir topshiriqlar tizimi hamda ularning ta’limiy samarasi asoslab berilgan. Muallif boshlang‘ich ta’limda o‘quv materiallari, o‘qituvchi mahorati va baholash mezonlarini takomillashtirish ta’lim sifati va samaradorligini oshirishning muhim omili ekanini ta’kidlaydi.