DASTARBOSH (TANACETUM VULGARE L.) O‘SIMLIGINING BOTANIK, KIMYOVIY VA FARMAKOLOGIK XUSUSIYATLARI: ADABIYOTLAR TAHLILI (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2026)
Dastarbosh (Tanacetum vulgare L.), dorivor o‘simligi kimyoviy tarkibida mavjud flavonoidlar, taninlar, polifenollar hamda boshqa biologik faol birikmalar tufayli yallig‘lanishga qarshi, antiseptik va antigistamin xususiyatlarga ega. Mazkur o‘simlik xalq va zamonaviy tibbiyotda teri kasalliklari, diatez, dermatitlar, allergik reaksiyalar hamda yengil yallig‘lanish jarayonlarini kamaytirishda keng qo‘llaniladi. Farmatsevtika amaliyotida esa u damlama, choy, ekstrakt va turli fitopreparatlar tayyorlash uchun muhim dorivor xomashyo manbai hisoblanadi. O‘simlikning biologik faolligi va terapevtik samaradorligi uni fitoterapiyada istiqbolli tabiiy vosita sifatida tavsiya etish imkonini beradi.