STRATEGIES FOR PREVENTING CRIME AMONG YOUTH (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Ushbu maqolada yoshlar o‘rtasida jinoyatchilikning kelib chiqishiga ta’sir etuvchi omillar, uning psixologik, ijtimoiy, iqtisodiy va raqamli manbalari chuqur tahlil qilinadi. Yoshlarning salbiy xulq-atvoriga olib keluvchi ichki va tashqi sabablar, tengdoshlar ta’siri, oilaviy nizolar, ta’lim muassasalaridagi nazoratning sustligi, internet va ommaviy axborot vositalarining salbiy kontenti kabi omillar izohlanadi. Jinoyatchilikning oldini olish uchun oila, maktab, mahalla, davlat va jamiyat hamkorligida amalga oshirilishi lozim bo‘lgan keng qamrovli strategiyalar taklif etiladi. Zamonaviy yondashuvlar — psixologik maslahatlar, media savodxonlik, yoshlar bandligi, onlayn nazorat, yoshlarni ijtimoiy loyihalarga jalb qilish kabi omillar alohida ko‘rib chiqiladi.