XULQ BU NIMA? (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Ushbu ishda xulq va uning shakllanish jarayoni tahlil qilinadi. Xulq — inson tomonidan amalga oshiriladigan tashqi harakat va munosabatlar majmui bo‘lib, u oddiy yoki kompleks ko‘rinishda namoyon bo‘ladi. Kompleks xulq bir necha oddiy reaksiyalardan tashkil topadi va uni qismlarga ajratib tahlil qilish bolada ko‘nikmalarni o‘zlashtirish darajasini aniqlash imkonini beradi. Shuningdek, xulqning shakllanishida atrof-muhit va stimullar hal qiluvchi omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Stimul va natija o‘zaro ta’sirda xulqni kuchaytirishi, zaiflashtirishi yoki so‘ndirishi mumkinligi ta’kidlanadi. Ushbu ish xulq-atvorni kuzatish, baholash va korreksiyalash jarayonida qo‘llanishi mumkin bo‘lgan nazariy va amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.