TA’LIM TASHKILOTINING MARKETING TIZIMINI RAQAMLI MUHITDA BOSHQARISH TAMOYILLARINING TRANSFORMATSIYASI (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Kirish. Raqamli iqtisodiyot, yangi o‘qitish shakllarini keltirib chiqargan va ma’lumotlarga kirishni osonlashtirgan holda, ta’lim tashkilotlarining o‘z xizmatlarini targ‘ib qilish uchun marketing faoliyatiga bo‘lgan ehtiyojini kuchaytirdi. Bunda universitetning marketing tizimini tashkil etish, uning faoliyat jarayoni va boshqarish xususiyatlari yetarlicha o‘rganilmagan. Maqsad. Marketing majmuasi sohasidagi ishlanmalarni tizimlashtirish, ularning universitetning marketing aktivlari bilan o‘zaro bog‘liqligini ta’kidlash va ushbu aktivlarning sifat tarkibini tasvirlash. Universitetning marketing tizimini boshqarish jarayoniga xolistik marketing tamoyillarini integratsiyalash bo‘yicha tavsiyalar tayyorlash, bunday integratsiyaning istiqbollari va foydaliligini asoslash. Usullar. Empirik va nazariy usullar, shu jumladan adabiyot manbalarini tahlil qilish, tushunchali va obrazli modellashtirish usullari, shuningdek ekspert baholash usullari – ssenariylar va Forsayt qo‘llanilgan. Natijalar. Ta’lim tashkilotlarining marketing aktivlarini shakllantiruvchi marketing majmuasini boshqarishga ilmiy yondashuvlar tizimlashtirilgan. Ilmiy yangilik. Mualliflar universitetning marketing tizimini boshqarishga yondashuvlarni transformatsiya qilish zarurati va uni asoslab berdilar, shu jumladan unga marketing-menejment tamoyillarini integratsiyalash orqali, bu boshqaruv qarorlarini marketing aktivlarining dolzarb holati va dinamikasi bilan o‘zaro bog‘laydi. Amaliy ahamiyat. Marketing aktivlari sifatini oshirishning taklif etilgan yo‘llari va marketing prognozlash vositalari universitetning marketing strategiyasini ishlab chiqishda qo‘llanilishi mumkin.