OILA AKSEOLOGIYASI ASOSIDA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR TARBIYASINI MODELLASHTIRISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH ASOSLARI (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2023)
Pedagogik jarayonning qadriyat komponenti shartlari, konstruktiv pedagogik aksiologiya maktabgacha yoshdagi bolalarining ijodkorligini rag'batlantiradi, uning e'tiborini qadriyatlarning o'ziga xos ahamiyatiga qaratadi, uning ichki va tashqi dunyosini tartibga soluvchi qadriyatlar namunalariga qiziqish uyg'otadi. Uning xulq-atvori, uning konsistentlik salohiyatini oshiradi. Maktabgacha yoshdagi bolalar madaniy muhitni o'rganadi, uning shaxsiy tajribasi doimo ekzistensial, tajriba va ichki sezgi bilan to'yingan. Tarbiyachi ushbu hayotiy jarayonni boshqarishga, maktabgacha ta`lim tashkiloti tarbiyalanuvchilarining ijodiy izlanishini boshlashga va shaxsan maqbul qadriyatlar tizimini rivojlantirish uchun qulay shart-sharoitlarni yaratishga chaqiriladi. Konstruktiv pedagogik aksiologiya bolalarinng mikrokosmosini shaxs sifatida rivojlantirishga rahbarlik qilish uchun mo'ljallangan. Maqolada ham oila akseologiyasi asosida maktabgacha yoshdagi bolalar tarbiyasini modellashtirish tizimi xususida so`z yuritiladi.