(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Maqolada sanoat korxonalarida moliyaviy samaradorlikni baholashning nazariy va metodologik asoslari tahlil qilingan. Moliyaviy samaradorlikning milliy iqtisodiyot barqarorligi va raqobatbardoshligini ta’minlashdagi o‘rni yoritilgan. Xalqaro tajriba hamda O‘zbekiston sharoitidagi iqtisodiy ko‘rsatkichlar asosida moliyaviy samaradorlikni kompleks baholash mezonlari ishlab chiqilgan. Tadqiqotda rentabellik, likvidlik, moliyaviy barqarorlik, aktivlardan foydalanish samaradorligi va pul oqimlari asosiy mezon sifatida qo‘llanilgan. Shuningdek, iqtisodiy-statistik usullarni qo‘llash orqali baholash modelini takomillashtirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan.