(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Oqmiya (Dumxo‘r sofora )(Vexibia alopecuroides (L.)— dukkakdoshlar (Fabaceae) oilasiga mansub, koʻp yillik karantin ahamiyatiga ega o‘simlik hisoblanadi. Uning keng tarqalishi, yuqori urugʻ berish qobiliyati, chuqur kiruvchi ildiz tizimi hamda zaharli urugʻlari tufayli qishloq xoʻjaligi ekinlari uchun jiddiy xavfli sifatida qaraladi. Ushbu maqolada Oqmiya oʻsimligining taksonomik xususiyatlari, tarqalish areali, biologik-ekologik xususiyatlari, koʻpayish mexanizmlari hamda agroekotizimlarga ta’siri ilmiy asoslangan holda tahlil qilinadi. Olingan natijalar Oʻrta Osiyo mintaqasida ushbu begona oʻtni nazorat qilish va uning tarqalishini cheklash boʻyicha samarali choralar ishlab chiqish uchun asos boʻlib xizmat qiladi.