(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Ушбу мақолада бола ҳуқуқлари ўзига хос феномен сифатида ўрганилиб, унинг ҳуқуқ сифатида эътироф этилишига қадар бўлган даврда давлатлар томонидан болаларга бўлган муносабатлар аниқ манбалар асосида таҳлил этилган. Жумладан, XIX асрнинг ўрталарига қадар болалар катталар билан тенг равишда барча жазоларга(ҳатто ўлим жазосига ҳам) тортилганлиги, давлатларга болаларга алоҳида ғамхўрлик қилиш мажбуриятини юклаган илк ҳужжат “Бола ҳуқуқлари декларацияси”нинг қабул қилиниши, шунингдек, “Бола ҳуқуқлари тўғрисида”ги конвенция ва уни ратификация қилган давлатлар ўз миллий қонунчилигини Конвенцияга мувофиқлаштириш мажбуриятини олишига оид масалалар ёритилган.