(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Ushbu maqolada tilshunoslikda murojaat shakllarining tadqiq etilishi tarixi, bu boradagi asosiy nazariy yondashuvlar va olimlarning qarashlari filologik tahlil qilinadi. Murojaat vositalari lingvistik tahlil obyekti sifatida qachon va qanday shakllanganligi, ularning semantik-pragmatik funksiyalari, ijtimoiy kontekstda tutgan o‘rni tahlil etiladi. Maqolada g‘arb va sharq tilshunosligida olib borilgan izlanishlar qiyosiy tahlil qilinib, zamonaviy yondashuvlar bilan uzviy bog‘liq holda ko‘rib chiqiladi. Tilshunoslik tarixida insonlar o‘rtasidagi muloqot vositalarini tahlil qilish, xususan, murojaat shakllarini o‘rganish alohida ilmiy yo‘nalish sifatida shakllangan. Murojaat vositalari nafaqat til tizimining muhim elementi, balki u jamiyatning madaniy va ijtimoiy tuzilmasini aks ettiruvchi omil sifatida ham qaraladi. Ushbu maqolada tilshunoslikda murojaat shakllarini o‘rganish tarixiy rivoji, asosiy bosqichlari va nazariy asoslari tahlil qilinadi.