(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2025)
Maqola XIX asrning ikkinchi yarmi - XX asr boshlarida G’uzor bekligida yashovchi mehnatkash xalqning iqtisodiy ahvoli, qishloq xo’jaligi, dehqonlarning amirga to’laydigan turli xil soliqlari va fuqarolarning amirga to’lanadigan soliqlardan norozi bo’lib yozgan xatlari, xalq qo’zg’olonlari arxiv xujjatlari va tarixiy manbalar orqali yoritib berilgan. G’uzor tumanining uzoq o’tmishdan to hozirgi vaqtgacha bosib o’tgan tarixiy jarayonlari hikoya qilinadi. G’uzor tarixi kitobida G’uzordan o’tgan qadimgi “Shoh yo’li”, “Lojuvard yo’li”, “Buyuk karvon yo’li” kabi savdo yo’llarining shu tuman hayotida tutgan o’rni, uning rivojlanishida katta ahamiyat kasb etganligi ko’rsatiladi. O’quv qo’llanma xalqimiz tarixi, uning bosib o’tgan sharafli yo’lini O’zbekiston tarixining ajralmas qismi bo’lgan G’uzor tuman tarixi asosida ko’rsatib beradi. Kitobda miloddan avvalgi davrda Aleksandr Makedoniskiyni yurishlari, undan keyingi davrlar, Kushon podsholigi, Turk hoqonligi, arablar bilan bo’lgan qonli janglarni tumandaga Subah qal’asi atrofidagi voqealar va undan keyingi tarixiy jarayonlarda yuz bergan voqealar, Mo’g’ullar istilosi, Amir Temur davri, Shayboniyxon bosqini, Mang’itlar sulolasi davrida G’uzor bekligi, Rus bosqini, Sovet davri, Mustaqilligimiz yillarida amalga oshirilgan tarixiy jarayonlar aks ettirilgan.