(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2024)
Markaziy Osiyoning tosh davri yodgorliklarini o’rganish yangi bosqichga kirgan hududlardan biri Nurota tog’ tizmalaridir. Ushbu maqolada tog’ tizmaning tabiiy-geografik xususiyatlari, Nurota tog’ tizmasining janubiy va shimoliy tizmalarida tosh davriga oid shu davrgacha bo’lgan tadqiqotlar va 2018-yildan keyingi davrda qayd etilgan yangi yodgorliklar, topilmajoylar haqida ma’lumot beriladi. Yangi qayd etilgan yodgorliklar va topilmajoylar asosan, shimoliy Nurota tog’ tizmasining janubiy qismi hozirgi Qo’shrabot tumani hududlaridan qayd etilgan. Maqolada topilmajoylar materiallari bilan birgalikda, tadqiqotchilar tomonidan yodgorlik deb e’tirof etilayotgan Zardolisoy-1 tadqiqotlari, dastlabki natijalari qayd etilgan.