(untitled) (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2024)
Chorrahalardagi tirbandlik shaharlarning harakatchanligi va samaradorligiga ta’sir qiluvchi keng tarqalgan muammodir. Ushbu ilmiy maqola chorrahalarda tirbandliklarning oldini olish va transport oqimini optimallashtirishga qaratilgan yangi “aqlli svetofor” kompyuter modelini ishlab chiqish va baholashni taklif qiladi. Model real vaqt rejimida ma’lumotlarni yig’ish, sun’iy intellekt algoritmlari va signal vaqtlarini dinamik ravishda sozlash va avtotransport vositalariga shoshilinchlik asosida ustuvorlik berish uchun moslashuvchan boshqaruv strategiyalarini o’z ichiga oladi. Simulyatsiya sinovi tirbandlikni kamaytirish va qatnov tajribasini yaxshilashda modelning samaradorligini baholash uchun o’tkaziladi. Natijalar kechikishlarning sezilarli darajada kamayganini, transport oqimi samaradorligini va yo‘l harakati xavfsizligini kuchaytirganini ko‘rsatadi. Aqlli svetofor kompyuter modeli tirbandliklarni faol boshqarish va shahar transport tizimlarini yaxshilashda va’da beradi.