KANALLAR ZICHLIGINING ORTIB BORISHI VA ULARNING YER OSTI SUVLARIGA TA’SIRI - Abdunazarov Lutfillo Mamanovich; Ahmadjonov Ilknur Axrorjon o’g’li; To’lanova O’g’loy Xikmatjon qizi (European Journal of Interdisciplinary Research and Development, 2023)
Ushbu tadqiqot yer usti suvlarini boshqarish va yer osti suvli qatlamlari o’rtasidagi potentsial ta’sirlar va o’zaro bog’liqliklarga e’tibor qaratib, kanallar zichligini oshirishning yer osti suvlari dinamikasiga ta’sirini o’rganadi. Global suvga bo’lgan talab ortib borayotganligi sababli, ayniqsa sug’orish uchun kanallarga juda bog’liq bo’lgan qishloq xo’jaligi hududlarida kanal zichligi va yer osti suvlari o’rtasidagi murakkab munosabatlarni tushunish juda zarur bo’ladi. Gidrologik ma’lumotlar va modellashtirish usullarini keng qamrovli tahlil qilish orqali ushbu tadqiqot kanal tarmoqlaridagi o’zgarishlar yer osti suvlarining to’ldirilishi, oqindi va umumiy suv qatlamiga qanday ta’sir qilishi mumkinligini aniqlaydi. Topilmalar qishloq xo‘jaligidagi foyda va yer osti suvlari uchun mumkin bo‘lgan oqibatlarni hisobga olgan holda kanallarni kengaytirishga muvozanatli yondashish muhimligini ta’kidlaydi. Kanallar va yer osti suvlari o’rtasidagi murakkab o’zaro ta’sirlarni ochib berish orqali ushbu tadqiqot suv resurslarini barqaror boshqarish uchun qimmatli tushunchalarni beradi.